Edwin Vinke.

Chef-kok**

De keuken van Edwin Vinke wordt niet voor niets gewaardeerd met 2 michelinsterren: In De Kromme Watergang** draait zijn unieke signatuur om het optimaal benutten van het Zeeuwse 'terroir' en bewust omgaan met gezonde voeding.

Kenmerken

Biografie Edwin Vinke

Edwin Vinke opende in 1993 zijn restaurant De Kromme Watergang in Zeeland. In de loop der jaren is hij steeds bewuster gaan letten op de omgeving om hem heen, de wondere Zeeuwse microklimaten, de schorren, de slikken, de invloeden van de zee, de Zeeuwse terroir. Edwin heeft hiermee steeds meer de nadruk gelegd op zijn belangrijkste ingrediënt; de natuur. Hij volgt het landschap en de seizoenen, die samen met Edwin bepalen wat er gebeurt in de keuken. Het resultaat hiervan is uniek en werd in 2005 erkend werd met een eerste Michelin ster en in 2011 met een tweede. Edwin Vinke werd door de Gault Millau uitgeroepen tot Chef van het jaar 2011.

Om echt alles uit de seizoenen, het landschap, de zee en de voedingswaarde van de producten te halen werkt Edwin veel samen met boeren en experts op verschillende gebieden. Met een herborist gaat hij op zoek naar alles wat eetbaar is in de omgeving, met een visser experimenteert hij met het maken van bottarga van harders, met een schelpjesboer test hij een keur aan schelpdieren voor het restaurant en met een kunstenaarsgroep werkte hij samen om grote gele ‘Slow Food’-slakken in z’n tuin te zetten.

Wat interessante feiten over ingrediënten die Edwin Vinke gebruikt: Alles, uitgezonderd citrus en specerijen, komt van maximaal 30 km afstand van zijn keuken, waarbij 80% van de groenten uit eigen tuin komen. Ook kookt hij veel met zeewater en heeft zo 95% van het zout uit de keuken weten te vervangen. In 60% van zijn gerechten worden algen verwerkt en de menu’s bestaan voor 70% uit groenten.

Wat zo uniek is aan de keuken van Edwin is dat hij bij het ontwikkelen van gerechten niet alleen let op de vele factoren van zijn omgeving, maar ook op de voedingswaarde van zijn ingrediënten. Om deze reden is hij ook bezig met het uitfaseren van snelle suikers in zijn keuken. "Zo krijgen mensen aan het einde van een diner geen vrachtwagen suiker meer te verwerken, waardoor ze een stuk fitter van tafel gaan". Om als chef zó ver te gaan met lokaal-, bewust- en gezond eten is gerust revolutionair te noemen in de wereld van de toprestaurants.

Naast de culinaire verdieping met zijn vele partners is hij nu ook druk bezig om een opleidingsprogramma te starten voor jonge hotelschoolverlaters, om het gat te dichten tussen scholen en de werkvloer. En om aan te geven hoe druk de agenda van Edwin kan zijn; in 2012 deed hij ook nog eens mee aan het tv-programma Menu van Oranje op SBS6, waar hij de regionale gerechten van de deelnemers keurde.

Bent u geïnteresseerd in een workshop, lezing, of kookdemonstratie van deze talentvolle chef? Neem dan gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden.

Inzetbaarheid