Ilja Gort.

Excentrieke wijnboer & auteur

In 1994 kocht Ilja Gort een wijnkasteel in Frankrijk met 15 hectare wijngaarden. Hij verruilde zijn leven als succesvol componist van reclametunes in Nederland voor een leven ‘Als Gort in Frankrijk’. Ook heeft Ilja Gort al meerdere boeken op zijn naam staan.

Kenmerken

Biografie Ilja Gort

Momenteel staat Ilja Gort in de voorste linies van de wijnrevolutie die plaatsvindt in de Bordeauxstreek. Meerdere keren heeft hij belangrijke prijzen gewonnen met zijn 'La Tulipe' wijnen. Een voorbeeld: Zijn wijn won op het belangrijkste concours van Frankrijk, het 'Concours Général de Paris' de gouden medaille en op het belangrijkste concours ter wereld, de International Wine Challenge in London, werd zijn wijn uitgeroepen tot 'Best Bordeaux Wine 2003'. De Guide Michelin voor de wijn, de Guide Hachette, onderscheidde hem met twee sterren.

Ilja Gort schrijft buitengewoon humoristische boeken over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Op geestige wijze beschrijft hij het reilen en zeilen op zijn wijnkasteel bij Bordeaux en onthult zorgvuldig bewaarde geheimen over wijn en wijn maken. Intieme ontboezemingen over de verwezenlijking van een droom. Soms luchthartig, soms emotioneel, maar altijd oprecht.

In 2012 krijgt Ilja Gort een eigen tv-programma: 'Wijn aan Gort'. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met de programmamakers van De Keuringsdienst van Waarde en is met een half miljoen kijkers gerust een succes te noemen. In dit programma worden de geheimen van de wijnwereld ontleed en gedeeld met de kijker. Hoe komt eikenhoutsmaak in wijn? Is biologische wijn beter? Ilja Gort geeft op een zeer u altijd al wilde weten over de wijnwereld.

In December 2012 kon Ilja Gort een nieuw werk toevoegen aan zijn lijst met boeken; De Vrouwenslagerij. In dit boek schrijft hij in 'Roald Dahl-stijl' over een slagerij in het Franse dorpje Salves.

Inzetbaarheid